SŔquia Monar 66-D2

D - PROTECCIË I INTERVENCIË
VALOR ARQUEOLOGIC

ESPAI DE PROTECCIO ARQUEOLOGICA - EPA SŔquia Monar
El patrimoni hist˛ric i arquitect˛nic del Ripoll tÚ un alt interŔs arqueol˛gic, en el seu conjunt, com s'ha pogut constatar a partir de la pr˛pia documentaciˇ hist˛rica i de la documentaciˇ patrimonial efectuada en el marc del projecte de Parc Fluvial del Ripoll. La protecciˇ dels espais amb edificacions tipus molins, amb estructures tipus sŔquies i amb Órees d'hortes documentades hist˛ricament des de l'edat mitjana ha de ser sistemÓtica i ha de preveure la lectura arqueol˛gica de volums constru´ts i la possible documentaciˇ de restes al subs˛l, pertanyents a antigues construccions precedents o a Ómbits de serveis soterrats (dip˛sits, altres tipus d'estructures industrials, pous, galeries, sistemes hidrÓulics, etc.). Aquest espai longitudinal ha de ser protegit com a traša d'un paisatge hist˛ric complex i en relaciˇ amb l'aprofitament hidrÓulic del riu.

JACIMENTS INCLOSOS EN L`EPA
121 SŔquia Monar

CATEGORIA DE L`EPA
Espai d'Ómplia expectativa arqueol˛gica

NIVELL DE PROTECCIO Protecciˇ sistemÓtica

CATEGORIA DE PROTECCIO DEL PATRIMONI CULTURAL
BCIL

INTERVENCIO A REALITZAR
INTERVENCIO
DOCUMENTACIO
PROSPECCIO
EXCAVACIO

PROPOSTA DE CONSERVACIO
HaurÓ de conservar-se Ýntegrament el trašat de la sŔquia, en consonÓncia amb d'altres elements del paisatge hidrÓulic del riu Ripoll i del seu ˙s protoindustrial i industrial.

COMENTARIS SOBRE L`EXPECTATIVA ARQUEOLOGICA
El patrimoni hist˛ric i arquitect˛nic del Ripoll tÚ un alt interŔs arqueol˛gic, en el seu conjunt, com s'ha pogut constatar a partir de la pr˛pia documentaciˇ hist˛rica i de la recent documentaciˇ patrimonial efectuada en el marc del projecte de Parc Fluvial del Ripoll. La protecciˇ dels espais amb edificacions tipus molins, amb estructures tipus sŔquies i amb Órees d'hortes documentades hist˛ricament des de l'edat mitjana ha de ser sistemÓtica i ha de preveure la lectura arqueol˛gica de volums constru´ts, aixÝ com la possible documentaciˇ de restes al subs˛l, pertanyents a antigues construccions precedents o a Ómbits de serveis soterrats (dip˛sits, altres tipus d'estructures industrials, pous, galeries, sistemes hidrÓulics, etc.). Aquest espai longitudinal ha de ser protegit com a traša d'un paisatge hist˛ric complex i en relaciˇ amb l'aprofitament hidrÓulic del riu.